Tuesday, February 21, 2012

Vastlakuklid!

Ma  tegelikult ei ole eriline kuklifänn. Ok, vahukoor mulle maitseb, kuid saiaosa mitte, see on kuidagi kuiv alati olnud. Kuid paar aastat tagasi ostsin Dorpat hotelli restoranist vastlakukleid ja no ohhoo imet-need olid parimad kuklid mida olen saanud. Kallid olid ka, aga hind seda väärt. Nad olid kuidagi head pehmed, martsipanised.
Sel aastal otsustasin siis ise kuklitegemise käsile võtta. Uurisin retsepte siit ja sealt. Esimene retsept mille järgi tegin, ei õnnestunud. Ma ise ei süüdista retsepti vaid ikka tegijat. Pole see pärmitainas midagi nii lihtne teha, aga mõned lihtsad nõksud. Minu viga oli tõenäoliselt see, et lõin külma muna taignasse ja pärm ei olnud vist kõige värskem, kuigi realiseerimistähtajani oli paar päeva aega, aga no mis  teha-taigen ei kerkinud. Ostsin siis uue pärmi ja otsisin uue retsepti.
Retsept siis selline ja pärit
http://kurksikokad.com/?p=715

  • 250ml piima
  • 30g värsket pärmi
  • 75g suhkrut
  • 1 suur muna
  • 90g võid
  • 2tl kardemoni
  • 2tl vanillisuhkrut
  • 0,5tl soola
  • 425g (+ehk veel u. 1dl) nisujahu (kõrgeim sort), läbisõelutud 
Võtta või ja muna külmikust aegsasti välja soojenema.
Pärmile lisada paar lusikatäit suhkrut, lusikatäis piima ja hõõruda lahti.
Segada sisse käesoe piim, umbes pool sõelutud jahust ning panna kaetult 45 min sooja kohta.
Muna kloppida ülejäänud suhkruga ja soolaga lahti, lisada taignale. Seejärel ülejäänud jahu, sõtkuda käsitsi või mikseri taignakonksudega. Siis lisada pehme või ning töödelda, kuni taigen lööb nõu küljest lahti ja koondub palliks. Jahu kogus võib veidi varieeruda, kuid arvestada, et taigen tuleb üsna nõrk. Panna kerkima toidukile alla tunniks ajaks, vahepeal lüüa taigen tagasi alla. Kerkinud taigen on mahult kahekordne. Taignast teha nö. vorst, mis jagada 16-17 tükiks, mis vormida jahusel puitalusel pihu all rullides pallikesteks, panna ahjuplaadile kerkima 15 minutiks. Soovi korral pintseldada lahtiklopitud munavalgega ja riputada peale mandlilaaste. Küpsetada 200-kraadises ahjus 10-12 minutit. Panna räti alla jahtuma.
Jahtunud kuklitel lõigata ära “mütsike”, õõnestada kuklisse kreemi jaoks pesa. Täidis segada mandlimassist ehk martsipanist, lisades vähehaaval kuuma piima ning soovi korral kuklisisu. Kreem panna õõnsusse, peale vahukoort, asetada “mütsid” tagasi.

Mina panin vahukoore sisse ka martsipani. Küpsetusaeg oleks võinud ehk natuke pikem olla. Aga muidu on tätsa maitsvad ja õnnestunud!!!!

Pärmitaignast muidugi head lugemist leiab Toidutarest
http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=126
 Selle lehe oleksin võinu lugeda läbi enne kui kukleid tegema hakkasin!!!!!

No comments:

Post a Comment